Dnes na letnom montessori v záhrade detského centra Ihrisko sa podávala zmrzlina. Prosíte si lesnú zmes alebo citrónovú? Deti sa nesmierne potešili možnosti zahrať sa na zmrzlinárov a naberať zmrzlinu pre svoje maminy či súrodencov.
Niekoho lákalo zmrzku aj ochutnať. Asi však nechutila ani zďaleka tak dobre ako tá pravá. Táto “akože” je totiž v skutočnosti kukuričny škrob.
Ako na to?
Nasypte do misky 1 balenie kukuričného škrobu a postupne pridávajte vodu, kým nebude mať zmes konzistenciu redšieho cesta na koláč.
Ja som pridala aj ovocné šumienky, pre lepšiu farbu a vôňu. Ale stačí použiť potravinárske farby.
Ak chcete, aby hmota čo najviac pripomínala zmrzlinu, je potrebné ju dať zmraziť.
Oobleck
Je to velmi zvláštna hmota, s ktorou sa radi zahrajú aj dospelí. Po anglicky sa volá oobleck a správa sa ako tekutina aj pevná hmota zároveň.
Navyše je nielen jedlá (aj keď asi nechutí extra dobre ;-)), ale dokonca bezlepková.
Vyskúšajte. V lete na záhrade je na to ideálna príležitosť.
[…] ŽE JEME VEĽA ZMRZLINY. Aj sa s ňou hráme… […]
[…] Býva z nej však celkom neporiadok, a tak sa s ňou obmedzujeme na letné experimenty vonku. Najčastejšie sa s ňou hráme na zmrzlinu. Postup nájdete tu. […]