Deti a kuchyňa, to je u nás doma veľká láska. Keď boli maličké, milovali bez rozdielu všetky domáce práce. Od vešania prádla po umývanie dlážky. Toto nadšenie ich postupne prešlo, a dnes sú už z takýchto činností praobyčajné povinnosti. Výnimkou je ešte stále varenie a pečenie. Málokedy som v kuchyni bez minimálne jedného pomocného kuchára.
U nás platí, čím pracnejšie, tým lepšie. Jednou z najobľúbenejších aktivít je pečenie medovníkov a podobného “vianočného” pečiva – spája totiž okrem prípravy cesta a pečenia aj vykrajovanie a zdobenie. Medovníky preto pečieme nielen na Vianoce, ale hocikedy počas roka. Hneď po medovníkoch sú v rebríčku obľúbenosti naše “sugar cookies”, ktoré sú obdobou lineckých koláčikov.
Pomocou potravinárskych farieb a vykrajovačiek rôznych tvarov ich vieme ľahko prispôsobiť hocijakej príležitosti počas roka. Na jar pečieme kvietky a motýle, na jeseň oranžové tekvičky. Robili sme už javorové listy, modré snehové vločky aj červené valentínske srdiečka.
Tu je náš recept. Vyskúšajte!
Na prípravu cesta potrebujete:
350g hladkej múky
130g práškového cukru
190g masla
1 celé vajíčko
1 vaječný žĺtok (bielok sa vám bude hodiť na cukrovú polevu)
1 balenie vanilkového cukru
1/2 lyžičky prášku do pečiva
1/2 lyžičky soli
My si do cesta ešte pridávame potravinárske farbivo podľa nálady a príležitosti. Na jeseň sme robili oranžové tekvičky, v zime modré vločky…
Matematika a telocvik pre ruky
Všetky suroviny dáme do misy a miesime, kým je z nich pekná guľa cesta. Pridávanie surovín aj miesenie je čisto detská záležitosť u nás, nedovolia mi ani sa ničoho dotknúť. Pomáham len s obsluhou kuchynskej váhy. Je to super tréning jemnej motoriky, vymiesiť také tuhé cesto vôbec nie je brnkačka. Ale snažte sa nepomáhať, naozaj to deti zvládnu samé, ak im dáte príležitosť.
V tejto fáze ho my ešte rozdelíme na viac dielov a do niektorých pridáme farbivo, ak chceme mať cookies farebné. Zamiešanie farbiva do cesta je pre deti ešte zaujímavejšie ako samotné miesenie. Používame farbivo v prášku a ono sa vmiešava do cesta tak fascinujúcim mramorovým vzorom, že sa zväčša decká pobijú o to, kto môže miesiť ako dlho.
Keď je cesto vymiesené, dáme ho na pár hodín do chladničky odstáť. Niekedy je to čakanie na nevydržanie, a tak máme odskúšané, že v chladničke cestu stačí necelá hodinka 😉
Vykrajovanie
Telocvik pre ruky číslo dva – vaľkanie cesta a vykrajovanie. Odporúčam detský valček Ikea z tejto sady, vaľkanie s ním zvládnu bez problémov aj malé deti.
Deti ma vždy prekvapia, čo nové vymyslia. Kombinujú rôzne formičky a farby, výsledné výtvory bývajú často dvoj-troj-vrstvové a naozaj originálne.
Cookies pečieme v teplovzdušnej rúre pri 160 stupňoch približne 15 minút, respektíve tak “od oka”.
Zdobenie
V poslednej fáze vymiešame cukrovú polevu (z vaječného bielku, práškového cukru a pár kvapiek citrónu) a deti zdobia upečené cookies. Polevu tiež robíme vo viacerých farbách, s potravinovým farbivom, a deťom ich pripravím do malých uzatvárateľných sáčkov, ktorých otvory dobre prelepím páskou, aby sme sa vyvarovali zbytočných nehôd.
Občas pridáme aj nejaké drobné ozdoby a lentilky.
Chuť piecť je vždy veľká a výsledný počet cookies tomu zodpovedá, väčšinou ich teda robíme pre kamarátov, spolužiakov, prípadne na nejakú oslavu. Inak totiž veľmi rýchlo zmiznú 😉
[…] “sugar cookies” sa dajú jednoducho vyrobiť aj pri príležitosti Dňa Zeme. Recept máme tento. Pol cesta som zafarbila na zeleno, pol na modro, a deti ich spájali vaľkaním a vykrajovali ich […]