Posledné dni u nás rozvoniava čokoláda. Na svedomí to má malá knižka, ktorá k nám minulý rok doputovala z továrne na čokoládu Hershey’s v ďalekej Pensylvánii. Je písaná ako školský projekt a možno preto minulý rok ešte pri nej deti neobsedeli. Tentokrát sme ju zhtli na jeden šup a zistili sme, že je plná veľmi zaujímavých nápadov. A hneď nám bolo jasné, že čokoládu musíme poriadne preskúmať.
Čokoláda je horká
V knižke sme sa dozvedeli, že čokoláda, ktorú pôvodne konzumovali jej objavitelia, nemala takmer nič spoločné s čokoládou, akú dnes poznáme. Bol to v podstate len kakaový prášok rozpustený vo vode. Občas do tohto nápoja pridali nejaké korenie, ako napríklad čili, a niekedy si ho osladili medom.
Tak sme si taký nápoj pripravili a ochutnali. Deti si dali jeden glg a skonštatovali, že ho nedokážu piť. Pretože je HORKÝ. Premýšlali sme, čo ešte chutí rovnako. Deti vymenovali grep, olivu a šalát, ja som pridala kávu. Potom si deti precvičili čítanie a priraďovali názvy k potravinám. A nakoniec sme všetko ochutnali a utvrdili sa v tom, že to je naozaj horké.
Horká, mliečna, biela
Tiež sme si prečítali, že čokoláda sa získava z plodov stromov zvaných kakaovníky. Na tých dozrievajú kakaové bôby, plné kakaových zŕn. Z kakaových zŕn získavame kakaové maslo a kakaový prášok.
Čokoláda už dávno nie je iba horká. Pred pár storočiami totiž niekomu napadlo pridať do nej smotanu, aby bola lahodnejšia. A cukor, aby bola sladšia. Dokonca sme sa dočítali, že istý čas, keď chceli ponúkať čokoládu lacnejšiu, pridávali do nej strúhané tehly!
Nakúpili sme teda čokolády s rôznym obsahom kakaovej sušiny, aby sme ich mohli ochutnať a porovnať.
Čo vám budem hovoriť, toto deti fakt bavilo 🙂 Dokonca sa rozhodli zbaliť vzorky aj s knižkou a ísť urobiť ochutnávku aj babine.
Čokoládové misky z balónov
Na internete som našla jednoduchý návod, ako si vyrobiť z čokolády misky. Stačia vám na to balóny a deti to zvládnu viacmenej bez pomoci.
Postup je jednoduchý.
1. Roztopte horkú čokoládu. Ideálne takú s čo najväčším obsahom kakaovej sušiny, pretože najlepšie tvrdne.
2. Nafúknite balóny.
3. Pripravte si plech s papierom na pečenie. My sme použili tácku s alobalom.
4. Na plech si z čokolády urobte malý kruh, bude slúžiť ako podstavec pre misku.
5. Namočte balón do čokolády a potom ho postavte na plech.
6. Nechajte dobre stuhnúť (najlepšie v chladničke, zvlášť v týchto trópoch).
7. Potom stačí balón prasknúť a máte čokoládovú misku.
Môžete si do nich dať napríklad zmrzlinu, ako sme my pôvodne plánovali. Kým však misky tuhli v chladničke, nadpolovičnú väčšinu z nás rozbolelo hrdlo a tak sme nakoniec mali misky s ovocím.
Boli skvelé. Aj keď sa nám topili skôr, ako sme stíhali jesť 🙂
Pokračovanie o čokoláde v pokuse, písaní a peniazoch 🙂
[…] Najprv sme skúmali, ako čokoláda chutí, aký je rozdiel medzi horkou a mliečnou, alebo ako môže existovať čokoláda biela. A urobili sme si čokoládové misky s pomocou balónov. Písala som o tom tu. […]
[…] sme začali testovať rôzne druhy potravín. Napríklad jablká, melóny, či čokoládu. Toto je u nás top zábava a neprejde mesiac, aby deti (pri návšteve potravín) nenavrhli […]
[…] plastelíny, hľadali čokoládový poklad a ešte neviem, čo všetko. Písala som o tom tu a […]